Master of Laws diploma
E.M. ('Bets') de Lezenne Coulander-Steenblok, 2 juli 1923 - 2 oktober 2012

Switch to English-language page
Home
Nieuws

Mevrouw Elizabeth Maatje ('Bets') de Lezenne Coulander-Steenblok is in de namiddag van dinsdag 2 oktober 2012 op 89-jarige leeftijd overleden.

Bets de Lezenne Coulander Bets Steenblok werd geboren op 2 juli 1923 in 's-Heer Arendskerke op Zuid-Beveland, Zeeland. Zij bracht haar jeugd door op de boerderij van haar ouders in het nabij gelegen Nieuwdorp. Na het voltooien van de lagere school verliet zij het ouderlijk huis om elders haar opleiding te vervolgen. Ze vond onderdak bij haar oom, dominee Steenblok, die zijn beroep uitoefende in verschillende plaatsen in Zuid-Holland en Zeeland, waaronder Kralingseveer (Rotterdam), Poortvliet (Tholen) en Dordrecht.

Kort voor de tweede wereldoorlog kreeg Bets bij een fietstocht in de omgeving van Rotterdam een lekke band. Een galante Rotterdamse jongeman, Cor de Lezenne Coulander, kon die wel even repareren. Van het een kwam het ander en het paar trouwde op 20 december 1944, midden in de hongerwinter. Zij vonden onderdak in Hillegersberg (Rotterdam), vanwege de woningschaarste aanvankelijk in onderhuur, vanaf augustus 1956 in een eengezinswoning. Het paar werd gezegend met vijf kinderen. Nadat alle kinderen het ouderlijk huis hadden verlaten, werd in 2000 besloten te verhuizen naar een nieuw appartement in Roosendaal.

Cor overleed in september 2007, waarna Bets alleen achterbleef. Hoewel ze nog nooit een computer had aangeraakt, heeft Bets nog op 84-jarige leeftijd leren e-mailen. Dat viel niet mee, in het bijzonder doordat ze vanwege trillende handen niet op een normale manier met een muis kon omgaan.

In de loop van de jaren ging haar gezondheid geleidelijk achteruit en had ze steeds meer hulp nodig bij de dagelijkse dingen. Hoewel opname in een verzorgingshuis voor de hand lag, was het haar grootste wens om als het ook maar enigszins kon, in 'haar eigen huisje' te blijven wonen. Dankzij onvermoeibare hulp van thuiszorg, familie en buren is dat ook tot op de laatste dag gelukt.

de kist met Bets de Lezenne Coulander-Steenblok Op dinsdag 2 oktober heeft Bets 's ochtends nog nieuwe kleren gekocht en wat andere boodschappen gedaan. In de namiddag heeft ze bij het opbergen van de nieuwe kledingstukken een hartstilstand gekregen. Bets en Cor laten vijf kinderen, zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen achter.

De begrafenis vond in aanwezigheid van familie, vrienden en kennissen plaats op dinsdagmiddag 9 oktober 2012, op de begraafplaats Zegestede te Roosendaal. Bets is bijgezet in hetzelfde graf als haar vijf jaar eerder overleden echtgenoot.


Google
www delezennecoulander.nl

$Revision: 1.2 $ $Date: 2012-10-31 18:59:20+01 $

Valid HTML 4.01! Use Any Browser!